Huis particulier verhuren

Gaat u tijdelijk naar het buitenland, samenwonen, mantelzorg verlenen of staat u huis te koop. En wilt u daarom tijdelijk uw appartement of huis particulier verhuren? Dan heeft u al snel met wet- en regelgeving te maken. In beginsel is in Nederland tijdelijk verhuren niet mogelijk. Vanaf het moment dat een huurder een woning betrekt ontstaat er huurrecht. Dit betekent dat zolang de huurder aan zijn verplichtingen voldoet, de huur niet mag worden opgezegd. Toch zijn er uitzonderingen waardoor u als particulier legaal tijdelijk kunt verhuren. Hieronder enkele regels die voor u belangrijk zijn.

1: REGELS EN WETGEVING

Het particulier verhuren van uw huis doet u niet zomaar. Als verhuurder wilt u dat alles juridisch goed is geregeld. Legaal uw huis particulier verhuren kan via huisbewaring, proef-samenwonen en de Leegstandswet. Deze regels bieden u de mogelijkheid om als particulier uw woning legaal te verhuren zonder dat er huurrecht ontstaat. Dit betekent dat de huurder na de huurperiode uw woning verplicht moet verlaten. Als particulier doet u er goed aan om uitsluitend via deze regels te verhuren. Doet u dit niet, dan loopt u het risico van permanente verhuur.

2: WANNEER MAG U ALS PARTICULIER VERHUREN

Legaal uw huis particulier verhuren is mogelijk via huisbewaring, proef-samenwonen of de Leegstandswet. De Leegstandswet is alleen mogelijk bij een eigen koopwoning. De woning moet zichtbaar te koop staan en u moet een vergunning bij de gemeente aanvragen. Verhuren via huisbewaring of proef-samenwonen is voor zowel koop- als huurwoningen mogelijk. Beide verzoeken moeten bij de gemeente worden gemeld. Heeft u een huurwoning? Dan is toestemming van de eigenaar nodig.

3: INBOEDEL EN VERZEKERING

Bij het particulier verhuren van uw huis of appartement loopt u risico’s op schade. Dit kan schade aan uw woning of inboedel zijn. Bij het gemeubileerd en/of gestoffeerd verhuren van uw huis kan er schade aan uw meubilair ontstaan. Deze schade wordt in sommige gevallen niet uitgekeerd. Vanwege de extra risico’s staan verzekeringsmaatschappijen tijdelijk verhuren soms niet toe. Daarom is het belangrijk om naar de voorwaarden van uw verzekering te kijken. Om de risico’s te beperken is het verstandig om de huurder een eigen inboedelverzekering te laten afsluiten.

4: BELASTING EN HYPOTHEEKRENTEAFTREK

Uw appartement of huis particulier verhuren heeft gevolgen voor uw hypotheekrenteaftrek. Tijdens de verhuur valt uw woning in box 3. Inkomsten uit sparen en beleggen. Dit betekent dat hypotheekrenteaftrek niet mogelijk is. Als verhuurder betaalt u over de huuropbrengsten en waarde van uw woning vermogensbelasting. Verhuurd u uw huis of appartement langer dan 5 jaar dan heeft u geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Betrekt u na het verhuren uw huis of appartement? Dan valt deze weer in box 1, belastbaar inkomen uit werk en woning. U heeft dan weer recht op hypotheekrenteaftrek.

5: SNEL VERHUREN AAN EXPATS

Uw appartement of huis particulier verhuren aan expats is een goed idee. Expats zijn namelijk vaak op zoek naar gemeubileerde en/of gestoffeerde huurwoningen. Hierbij gaat het om particuliere huizen en appartementen voor 6 maanden tot enkele jaren. Het voordeel van verhuren aan expats is dat de werkgever de huur betaald of een budget geeft. Hierdoor loopt u minder risico m.b.t. betaling. Daarnaast werken expats op projectbasis en zijn daardoor bewust op zoek naar tijdelijke huurwoningen. Als particulier doet u er daarom goed aan uw huis of appartement aan expats te verhuren.

6: VAKKUNDIG VERHUREN VIA VERHUURMAKELAAR HBHOUSING

Uw appartement of huis particulier verhuren is via verhuurmakelaar HBhousing vakkundig en snel gereld. Als lokale makelaar beschikt HBhousing over een breed netwerk van expats die continu op zoek zijn naar tijdelijke woonruimte. Daarom zij wij altijd op zoek naar particuliere huurwoningen. Als verhuurmakelaar bieden wij uw woning binnen ons netwerk aan en verzorgen het gehele verhuurtraject. Dit betekent dat wij samen met u de voorwaarden en huurprijs bepalen, de woning aanbieden, de expats selecteren en alle juridische documenten opstellen. Het voordeel hiervan is dit dat alles vakkundig voor u wordt geregeld. Met als resultaat: zorgeloos uw appartement of huis verhuren.

Bel mij terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.