Uw kind helpen met het kopen van een huis

Uw kind helpen een huis te kopen

Door de lage hypotheekrente en krapte binnen de woningmarkt stijgen de huizenprijzen. Voor jongeren wordt het hierdoor lastiger om een huis te kopen. Jongeren hebben namelijk te maken met de stijgende huizenprijzen en nieuwe leennormen. Wie nu een huis koopt moet namelijk eigen geld inleggen. Onder eigen geld verstaan we geld uit een spaarrekening of overwaarde van een woning. Hierbij gaat het om ongeveer 4 tot 6 procent van de koopsom. Het inleggen van eigen geld maakt het voor jongeren lastiger om een huis te kopen. Ze hebben namelijk geen overwaarde van een woning of het geld bij elkaar gespaard. Als ouder kunt u uw kind helpen om een huis te kopen. Dit kan via verschillende financieringsvormen. We zetten de belangrijkste opties voor u op een rij.

1: Overwaarde huis schenken aan kind

Bent u 45 of ouder? En heeft u al geruime tijd een koopwoning? Dan heeft u overwaarde opgebouwd. De overwaarde is het verschil tussen uw hypotheek en de waarde van uw woning. Door de stijgende huizenprijzen en aflossing, is de mediane overwaarde van 45-plussers meer dan € 100.000,-. Als ouder kunt u de overwaarde benutten om uw kind te helpen een huis te kopen. Dit kan door een verzilverhypotheek of opeethypotheek af te sluiten. Deze hypotheekvormen bieden u de mogelijkheid om de overwaarde van uw woning te verzilveren. Daarmee maakt u geld vrij om aan uw kind te schenken of te lenen, zonder uw woning te hoeven verkopen. De overwaarde schenken aan uw kind kan fiscaal aantrekkelijk zijn.

2: Familiehypotheek / familiebank

Gaat uw kind een huis kopen? En heeft u spaargeld? Dan kunt u uw kind helpen met een hypotheek. Dit kan via een familiebank of familiehypotheek. Via deze hypotheekvormen leent u tegen een afgesproken rentepercentage geld aan uw kind. Voorwaarde is dat de rente marktconform is. Het afsluiten van een familiehypotheek of familiebank is voor beide partijen financieel aantrekkelijk. Omdat uw kind rente betaald is deze fiscaal aftrekbaar. De ontvangen rente mag u tot een bedrag van maximaal 6.604,- per jaar aan uw kind schenken. Hierdoor wordt de familiehypotheek sneller afgelost en bouwt uw kind meer eigen vermogen op. Het deel dat u niet schenkt, kunt u zien als  een maandelijks vergoeding, die hoger is dan wanneer het geld op uw spaarrekening zou staan. De familiehypotheek / familiebank is daarom voor beide partijen financieel aantrekkelijk.

3: Als ouders garant staan voor de hypotheek

Als ouder kunt u uw kind helpen met het verkrijgen van een hypotheek. Dat kan door garant te staan voor het geheel of een deel van de hypotheeksom. Door als ouder garant te staan, kan uw kind gemiddeld 30 procent meer lenen. Naast een hogere lening brengt garantstelling ook risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn vooral voor u als ouder. Als ouder tekent u voor het geheel of het deel van de hypotheeksom dat uw kind niet zelf kan dragen. Als uw kind de hypotheek niet meer kan betalen, dan bent u geheel of gedeeltelijk aansprakelijk. De bank kan de schuld op u verhalen, met een BKR-notering als gevolg. Garant staan voor de hypotheek van uw kind kan daarom niet bij alle banken. Laat u goed informeren door een financieel adviseur als u garant wilt staan voor de hypotheek van uw kind.

4: Geld schenken aan een kind om een woning te kopen

Wilt u uw kind helpen met de aankoop van een woning? Dan kan dat met een schenking. U mag uw kind belastingvrij maximaal 105.302,- schenken. Voorwaarden zijn dat het bedrag gebruikt wordt om de woning te kopen en uw kind niet ouder is dan 40 jaar. Heeft uw kind een partner? Dan mogen diens ouders ook een schenking doen van maximaal 105.302,-.

Geld schenken aan een kind om een huis te kopen is een financieringsvorm wat vaak over het hoofd wordt gezien. Veel ouders denken dat het om een flink bedrag moet gaan. Maar dat hoeft echter niet. Ook met een klein bedrag kunt u uw kind helpen met het kopen van een huis. Met een bedrag van bijvoorbeeld 8.000,- kan uw kind net dat laatste stapje zetten om een woning te kopen.

Een woning kopen via HBhousing

HBhousing is 14 jaar actief met het aankopen, verkopen en verhuren van woningen in en rondom Amsterdam. Als lokale makelaar hebben wij toegang tot woningen die in de stille verkoop worden aangeboden. Ook melden collega-makelaars en beleggers beschikbare woningen eerst binnen het netwerk aan. Via HBhousing heeft u direct toegang tot alle beschikbare koopwoningen in en rondom Amsterdam. Neem voor advies contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bel mij terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.