Je appartement of huis zelf verhuren

Verhuurmakelaar Amsterdam

Staat je huis of appartement te koop, ga je tijdelijk naar het buitenland of proef-samenwonen? En wil je zelf je huis verhuren? Dan is kennis van de woningmarkt noodzakelijk. Om je huis zelf te verhuren is het belangrijk dat je weet wat de regels en risico’s zijn en een goed beeld hebt over wat je kunt verwachten. Daarom geeft HBhousing enkele belangrijke tips voor het zelf verhuren van je huis of appartement.


1: De Hypotheekbank en VvE informeren

Zelf je huis verhuren kan gevolgen voor de hypotheek hebben. In het ergste geval kan deze direct worden opgeëist. Kijk daarom voor je gaat verhuren naar de voorwaarden van de bank en VvE. Hierin staat onder welke regels je mag verhuren. In beginsel geven banken en VvE’s geen toestemming voor het tijdelijk verhuren. Dit vanwege de risico’s. te denken valt aan: huurrecht en huurbescherming, overlast en schade. Zaken die de waarde van de woning negatief kunnen beïnvloeden. Het is daarom verstandig om naar de voorwaarden te kijken en alles juridisch goed te regelen.


2: Juridische zaken regelen

Zelf je huis verhuren geeft je verantwoordelijkheid naar de huurder toe. Bij het verhuren van je huis of appartement kom je direct in aanraking met huurbescherming en de huurwet. In beginsel kent de huurwet geen tijdelijke huurovereenkomsten. Als de huurder een woning betrekt krijgt deze direct huurbescherming. Dat wil zeggen dat zolang de huurder aan zijn verplichting voldoet je de huur niet kunt opzeggen. Je huis verhuren zonder huurrecht en huurbescherming is echter mogelijk. Door je huis via huisbewaring, de Leegstandswet en proef-samenwonen te verhuren vervallen bepalingen uit de huurwet. Deze wetten stellen je in staat een tijdelijke overeenkomst af te sluiten. De huurperiode is minimaal 6 maanden en mag je niet tussentijds opzeggen. Na de overeengekomen huurperiode moet de huurder je huis of appartement verlaten. Het opnemen van de bepalingen uit de Leegstandswet, huisbewaring en proef-samenwonen in het contract zijn hierbij noodzakelijk.


3: Huurcontract opstellen

Zelf je huis verhuren kent ook risico’s. Stel daarom een solide huurcontract op die aan wet- en regelgeving voldoet. Stel vast op welke voorwaarden je huis of appartement wordt verhuurt, onder welke bepalingen en verkregen vergunningen, voor welke prijs, wat de eventuele servicekosten en afschrijvingen zijn en einddatum van het overeenkomst. Neem ook een eventuele borg op voor het repareren van schade. Je doet er goed aan alles in tweevoud te tekenen en het contract ook in het Engels aan te bieden.


4: Huurprijs berekenen

Zelf je huis verhuren betekent niet dat je ook vrij bent in het bepalen van de huurprijs. Ook hier gelden enkele regels uit de huurwet. De huurwet kent namelijk twee sectoren: de vrije sector en de sociale sector. Binnen de vrije sector gelden er geen maximale huurprijzen. De huiseigenaar mag binnen de vrije sector zelf de hoogte van de huurprijs bepalen. Binnen de sociale sector is dit niet het geval, hier is de maximale huurprijs 710,68 Euro per maand (2015). Of je huis of appartement binnen de vrije of sociale sector valt, weet je na de puntentelling. Door woonpunten aan je woning toe te kennen, kun je de hoogte van de huurprijs bepalen. Valt je woning na de puntentelling binnen de sociale sector en verhuur je deze toch voor een hoger bedrag dan de huurgrens? Dan kan de huurder dit aanvechten, een schade vergoeding en huurverlaging eisen.


5: Huurder vinden

Je huis verhuren doe je niet zomaar. Als huiseigenaar wil je dat er goed met je spullen wordt omgegaan. Het is daarom verstandig om een goed profiel van de kandidaat te schetsen en de potentiële huurder te screenen. Vraag om een identiteitsbewijs, verhuurdersverklaring, inkomsten en werkgegevens. Zo verklein je de risico’s voor het niet betalen van de huur. Adverteer vervolgens je huis of appartement via je netwerk, Social Media en advertentieplatformen.


6: In en uitchecken

Zelf je huis verhuren kent twee belangrijke momenten. De check-in en de check-out. Loop tijdens beide momenten samen met de huurder de woning door en leg zoveel mogelijke zaken op papier en foto vast. Zo kun je aan het einde van de huurperiode de status van de woning bespreken en bij eventuele schade aantonen dat dit door de huurder komt. Je staat hierdoor bij een eventueel geschil veel sterker.


7: Hypotheekrenteaftrek vervalt

Door je huis of appartement te verhuren vervalt de hypotheekrenteaftrek. Je woning komt namelijk in box-3 (eigen vermogen) waardoor renteaftrek gedurende de verhuurperiode niet meer mogelijk is. Daartegenover staat dat de huurinkomsten onbelast zijn. Stop je met het verhuren, dan heb je weer recht op renteaftrek. Verhuur je langer dan 5 jaar je woning? Dan kom je niet meer in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek.


8: Verzekering

Je huis verhuren kan problemen met de dekking van je verzekering geven. Lees daarom de voorwaarden van je opstal- en inboedelverzekering goed na. Het kan zijn dat de verzekering het tijdelijk verhuren niet toelaat. Bij schade wordt er dan niet uitgekeerd. Je doet er dan ook goed aan om de huurder een eigen schade- inboedelverzekering te laten afsluiten.


Overbruggingsverhuur is voordelig

Je woning staat te koop of je gaat tijdelijk ergens anders wonen. Wellicht heb je hierdoor dubbele woonlasten. Door je huis of appartement tijdelijk te verhuren krijg je extra financiële ruimte en kun je een periode overbruggen. Inkomsten uit verhuur zijn namelijk onbelast en kunnen voor het aflossen van de hypotheek gebruikt worden. Veel huiseigenaren kiezen daarom steeds vaker voor het tijdelijk verhuren. Door via de Leegstandswet te verhuren kan de woning bij een eventuele verkoop gegarandeerd worden opgeleverd. Voor het tijdelijk verhuren van een woning gelden echter regels en procedures waar veel huiseigenaren niet mee bekend zijn. Om risico’s te voorkomen is het noodzakelijk om alles juridisch goed te regelen. verhuurmakelaar HBhousing helpt je met het vakkundig verhuren van je woning. Neem voor meer informatie contact met onze verhuurmakelaars op.

HBhousing » Vakkundig » Snel » Betrouwbaar » Persoonlijk

makelaars verhuur Amsterdam

Vanwege onze ervaring met het verhuren van woonruimte rondom Amsterdam, Hoofddorp, Zaandam, de gemeente Haarlemmermeer en groot netwerk van expats, zijn aangeboden woningen via HBhousing binnen 1.5 week verhuurd. Profiteer van onze lokale marktkennis en biedt vandaag uw woning te huur aan. Neem voor vrijblijvend advies contact met ons op.

Onze verhuurmakelaars staan voor u klaar. Bel: 0206170379 of 0237112221

 

 

 


Wat verhuurders zeggen


Woning verkopen en verhuren
Latif Stitou Laaroussi
HB Housing heeft voor mij de woning tijdens de verkoop weten te verhuren. Zo hebben wij ervoor gezorgd dat er geen maanden leegstand heeft plaatsgevonden met dubbele lasten als gevolg . Wij hebben met de huurders afgesproken dat dit op tijdelijke basis betreft en dat zij medewerking dienen te verlenen bij eventuele bezichtigingen. Ik kan niet anders zeggen dat dit uiterst prettig is verlopen. Mede mogelijk gemaakt door HB Housing. De woning was ook binnen 5 maanden verkocht. Absolute complimenten en aan HB Housing en aan een ieder aan te raden om gebruik te maken van hun diensten. Wederom dank voor de bewezen diensten!! Met vriendelijke groeten, Latif Stitou Laaroussi
Rating: 5.0/5

Google plus recensies Beoordeel onze service

Wij verhuren uw woning o.a. aan

Technip Logo   Pararius Logo   Siemens logo   Sonion logo

Neem contact met ons op
person
person_outline
home
place
email
phone

 

Vakkundig verhuren 

 

Verhuren via HBhousing

 • Geen vergunning of toestemming van de gemeente meer nodig*
 • Grondige screening van kandidaten op inkomen, identiteit- en huurgedrag via Huurcheck Nederland
 • Gemiddelde huurprijs € 1600, - p.m*
 • Binnen 1,5 week verhuurd*
 • Altijd verhuren zonder huurrecht en huurbescherming*
 • Optie tot het schoonmaken en onderhouden van uw woning
 • Binnen 24 uur zichtbaar op o.a. Funda en Pararius
 • Veilig verhuren aan expats en multinationals
 • Opstellen van juridische stukken zoals het contract en voorwaarden
 • Uw woning aanmelden bij de Vereniging Van Verhuurmakelaars
 • Een volledig inspectierapport bij het in- en uitchecken
 • Advies- en begeleiding bij belegging in woonruimte
 • Unieke combinatie van verkopen en tijdelijk verhuren
 • Lid van de Vereniging Van Verhuurmakelaars Amsterdam e.o.

 

Bel mij terug

 

Verhuren via HBhousing

 

Ik heb een woning beschikbaar en wil adviesIk wil een afspraak maken
 

Contactgegevens

 

Informatie over uw woning

 

Uw reden om te verhuren

 
Bel mij terug

Direct een antwoord op uw vragen? 0206170379

*Afhankelijk van type, regio, vraag- en aanbod

*Vanaf 1 juli 2016 is tijdelijk verhuren zonder huurrecht mogelijk, een vergunning is ook niet meer nodig. Iedereen kan dus verhuren. Vraag naar de voorwaarden.

Thank you for submitting your form. We will contact you soon.
Bedankt voor uw aanvraag. Onze verhuurmakelaars zullen z.s.m. geheel vrijblijvend contact met u opnemen.
Verhuren via HBhousing. De voordelen in 2 minuten.
0206170379
Sloterkade 182
Amsterdam Noord Holland 1059 EB
Nederland
023 711 2221
Daalmeerstraat 24
Hoofddorp Noord Holland 2131 HC
Nederland
070 209 5050
Laan van Nieuw Oost-Indië 14
Den Haag Zuid Holland 2593 BT
Nederland
0181 477 155
Turfkade 1
Brielle Zuid Holland 3231 AR
Nederland