Het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt: nieuwe regels tijdelijk verhuren van woonruimte per 1 juli 2016

verhuren aan expats

Onlangs heeft het kabinet ingestemd met het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt. Het wetsvoorstel heeft als doel het vergemakkelijken van het tijdelijk verhuren van zelfstandig en onzelfstandige woonruimte. Het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt maakt het mogelijk om zelfstandige woonruimte voor maximaal 2 jaar te verhuren. Onzelfstandige woonruimte (zoals kamers) mogen voor maximaal 5 jaar worden verhuurd. Ook heeft het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt betrekking op de huurprijs van de woonruimte. Voorheen was het mogelijk om na het beëindigen van het contract, de zittende huurder een nieuw contract inclusief hogere huurprijs aan te bieden. In het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt is het alleen mogelijk om de huurprijs op basis van de inflatie te indexeren. Het wetsvoorstel gaat per 1 juli 2016 in, en biedt verhuurders van zelfstandige woonruimte enkele voordelen.


De voordelen van het wetsvoorstel voor verhuurders van zelfstandige woonruimte

Huurcontracten voor onbepaalde tijd zijn in Nederland de standaard. Binnen de huurwet is er beperkte ruimte voor tijdelijke huurcontracten. Wie een leegstaande koopwoning heeft, samen gaat wonen of tijdelijk naar het buitenland gaat, kan met toestemming van de gemeente tijdelijk verhuren. Er moet op basis van de Leegstandswet (te koop staande woning), huisbewaring of proef-samenwonen een vergunning bij de gemeente worden aangevraagd. Het aanvragen van een vergunning en het verzamelen van de benodigde documenten kost tijd en geld. Voor veel huiseigenaren een reden om niet te verhuren. Met de komst van het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt gaat dit veranderen. Huiseigenaren kunnen, ongeacht de persoonlijke situatie, de woning tijdelijk verhuren.

 

Het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt treedt per 1 juli 2016 in werking, en brengt grote veranderingen met zich mee. In het wetsvoorstel zijn de regels voor het tijdelijk verhuren van woonruimte vereenvoudigd. Het doel van deze nieuwe regels is om het tijdelijk verhuren van huizen en appartementen gemakkelijker te maken. Toestemming van de gemeente, en een Leegstandswetsvergunning bij een te koop staande woning zijn niet meer nodig. Het voordeel hiervan is dat iedereen die een huis of appartement bezit, deze maximaal 2 jaar tijdelijk kan verhuren. Ook zijn huurrecht en huurbescherming niet meer van toepassing. Bij het ondertekenen van het contract, gaat de huurder akkoord met tijdelijke bewoning. Hierdoor is de huurder verplicht om na de overeengekomen periode de woning te verlaten. Het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt zorgt voor een vereenvoudiging van de verhuurmarkt. De verwachting is dan ook dat meer huiseigenaren tijdelijk gaan verhuren.

 


Hoe werken de nieuwe regels voor tijdelijk verhuur van zelfstandige woonruimte?

Vanaf 1 juli 2016 veranderd de positie van huurder en verhuurder aanzienlijk. Het uitgangspunt dat huurcontracten voor onbepaalde tijd worden afgesloten, wordt met het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt verlaten. Verhuurders kunnen nu gemakkelijker tijdelijke huurcontracten afsluiten. Deze contracten kunnen zonder enige vorm van huurbescherming, voor een minimale periode van 6 maanden tot maximaal 2 jaar worden afgesloten. Na de huurperiode eindigt het contract (zonder opzegging, kennisgeving is wel nodig) en kan de woning aan een nieuwe huurder worden aangeboden. Het wetsvoorstel kent voor huurder en verhuurders van zelfstandige woonruimte enkele spelregels, waaronder:

 • De huurder mag het contract altijd (ook al staat in het contract dat dit niet mag) tussentijds opzeggen
 • De verhuurder kan het contract niet tussentijds opzeggen
 • Opzegging door verhuurder is niet verplicht. Kennisgeving (minimaal 1 maand vooraf) dat het tijdelijk contract niet naar onbepaalde tijd wordt omgezet is noodzakelijk
 • De huurprijs mag, bij zittende huurders, alleen op basis van de inflatie worden geïndexeerd
 • De mogelijkheid voor huurprijstoetsing blijft tot 6 maanden na het einde van het contract
 • Ook te koop staande woningen kunnen worden verhuurd

Beperk de risico’s van tijdelijk verhuren

Door het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt, is het tijdelijk verhuren van een woning gemakkelijker geworden. Als verhuurder kunt u zonder enige vorm van huurrecht en toestemming van de gemeente uw woning tijdelijk verhuren. Toch is het tijdelijk verhuren van een huis of appartement niet zonder risico’s. Als verhuurder loopt u het risico van schadeclaims, huurachterstand en omzetting van het tijdelijke huurcontract. Screent u de huurder niet grondig? Dan loopt u het risico op huurachterstand en andere grote financiële risico's. Is de huurprijs te hoog? Dan kan de huurder een toetsing aanvragen en het teveel betaald bedrag vorderen. Vergeet u de huurder tijdig over het aflopende contract te informeren? Dan wordt deze naar onbepaalde tijd omgezet. Met een rechtsgang als gevolg. Het wetsvoorstel doorstroming huurmarkt maakt het tijdelijk verhuren gemakkelijker, maar neemt de risico’s niet weg.

Daarom helpt HBhousing u met het vakkundig verhuren van uw woning. Als verhuurmakelaar bieden wij uw woning binnen ons netwerk aan, en verzorgen het gehele verhuurtraject. Dit betekent dat HBhousing de juiste huurprijs berekent, de woning aanbiedt, de huurder grondig screent en selecteert, en het juridisch getoetst contract opstelt. Daarnaast begeleiden wij de huurder tijdens het betrekken en opleveren van de woning, en stellen een fotoreportage voor u op. Indien gewenst dragen wij zorg voor het schoonmaken en onderhouden van de woning. Het voordeel hiervan is dat alles vakkundig voor u wordt geregeld, en u er zelf geen omkijken naar heeft. Neem voor meer informatie over het tijdelijk verhuren van uw huis of appartement contact met ons op. Onze verhuurmakelaars staan voor u klaar.

HBhousing » Vakkundig » Snel » Betrouwbaar » Persoonlijk

Verhuren via Funda

Vanwege onze ervaring met het verhuren van woonruimte rondom Amsterdam, Hoofddorp, Zaandam, de gemeente Haarlemmermeer en groot netwerk van expats, zijn aangeboden woningen via HBhousing binnen 1.5 week verhuurd. Profiteer van onze lokale marktkennis en biedt vandaag uw woning te huur aan. Neem voor vrijblijvend advies contact met ons op.

Onze verhuurmakelaars staan voor u klaar.  Bel: 0206170379

 

 

 


Wat verhuurders zeggen


Tijdelijk verhuur aan expats
Stephanie Halman
Professionele verhuurmakelaar! Ik ben erg tevreden over de service van HBhousing! In verband met een tijdelijke baan in het buitenland heb ik mijn woning moeten verhuren. En dat moest binnen een heel korte tijd gebeuren! De makelaars van HBhousing hebben erg hun best gedaan om een betrouwbare huurder te vinden die z.s.m. kon intrekken in mijn woning. Zij hebben ervoor gezorgd dat ik zelf niets hoefde te regelen en mij volledig kon richten op mijn vertrek naar het buitenland. Ik ben heel blij dat ik HBhousing heb ingeschakeld voor de verhuur van mijn woning. Mocht ik weer een tijdelijke huurder nodig hebben, dan zal ik hen zeker weer bellen!
Rating: 5.0/5

Google plus recensies Meer beoordelingen lezen

Wij verhuren uw woning o.a. aan

Technip Logo   Pararius Logo   Siemens logo   Sonion logo

Neem contact met ons op
person
person_outline
home
place
email
phone

 

Vakkundig verhuren 

 

Verhuren via HBhousing

 • Geen vergunning of toestemming van de gemeente meer nodig*
 • Grondige screening van kandidaten op inkomen, identiteit- en huurgedrag via Huurcheck Nederland
 • Gemiddelde huurprijs € 1600, - p.m*
 • Binnen 1,5 week verhuurd*
 • Altijd verhuren zonder huurrecht en huurbescherming*
 • Optie tot het schoonmaken en onderhouden van uw woning
 • Binnen 24 uur zichtbaar op o.a. Funda en Pararius
 • Veilig verhuren aan expats en multinationals
 • Opstellen van juridische stukken zoals het contract en voorwaarden
 • Uw woning aanmelden bij de Vereniging Van Verhuurmakelaars
 • Een volledig inspectierapport bij het in- en uitchecken
 • Advies- en begeleiding bij belegging in woonruimte
 • Unieke combinatie van verkopen en tijdelijk verhuren
 • Lid van de Vereniging Van Verhuurmakelaars Amsterdam e.o.

 

Bel mij terug

 

Verhuren via HBhousing

 

Ik heb een woning beschikbaar en wil adviesIk wil een afspraak maken
 

Contactgegevens

 

Informatie over uw woning

 

Uw reden om te verhuren

 
Bel mij terug

Direct een antwoord op uw vragen? 0206170379

*Afhankelijk van type, regio, vraag- en aanbod

*Vanaf 1 juli 2016 is tijdelijk verhuren zonder huurrecht mogelijk, een vergunning is ook niet meer nodig. Iedereen kan dus verhuren. Vraag naar de voorwaarden.

Thank you for submitting your form. We will contact you soon.
Bedankt voor uw aanvraag. Onze verhuurmakelaars zullen z.s.m. geheel vrijblijvend contact met u opnemen.
Uw woning verhuren aan expats? De voordelen in 2 minuten.
0206170379
Sloterkade 182
Amsterdam Noord Holland 1059 EB
Nederland
023 711 2221
Daalmeerstraat 24
Hoofddorp Noord Holland 2131 HC
Nederland
070 209 5050
Laan van Nieuw Oost-Indië 14
Den Haag Zuid Holland 2593 BT
Nederland
0181 477 155
Turfkade 1
Brielle Zuid Holland 3231 AR
Nederland