Als starter uw kansen vergroten
Verkocht. Overboden. Twee woorden die starters op de woningmarkt vaak horen. Vanwege de huidige situatie op de woningmarkt, nemen starters dan ook veel risico’s. Ze bieden te veel en kopen steeds vaker zonder voorbehoud van financiering. Dit brengt enkele risico’s met zich mee. Starters betalen te veel voor een woning, en lopen ook het risico op een boete bij een onsuccesvolle hypotheekaanvraag. Door de krapte op de woningmarkt is het voor starters lastig om een woning te kopen. Toch zijn er mogelijkheden om succesvol te zijn. Hieronder enkele mogelijkheden om als starter uw kansen op de woningmarkt te vergroten.
Schakel een aankoopmakelaar in
Om als starter op de woningmarkt uw kansen te vergroten, kunt u een aankoopmakelaar inschakelen. Het klinkt als een opendeur. Maar toch wordt dit door starters vaak niet gedaan. Een aankoopmakelaar heeft jaren ervaring met het aankopen van woonruimte. Hierdoor beschikt de aankoopmakelaar over een breed netwerk van collega makelaars, particuliere huiseigenaren en beleggers. Door een aankoopmakelaar in te schakelen, krijgt u de beschikking over de marktkennis en over het netwerk. Hierdoor vergroot u uw kansen op een bezichtiging en succesvolle aankoop. Aankoopmakelaars beschikken namelijk als eerste over het beschikbare aanbod. Woningen worden meestal eerst via het netwerk gedeeld. Een aankoopmakelaar weet welke woningen beschikbaar zijn voordat ze online staan of in de stille verkoop gaan. Via de aankoopmakelaar heeft u als eerste een bezichtiging en heeft u meer tijd om een goed bod voor te bereiden
Daarnaast heeft een aankoopmakelaar meer kennis over vastgoed. Een aankoopmakelaar kan een woning beter beoordelen. Denk hierbij aan de staat, huidige en toekomstige marktwaarde. De aankoopmakelaar kan u de maximale aankoopprijs adviseren of aangeven om verder te zoeken. Door de kennis en ervaring kan een aankoopmakelaar ook beter over de aankoopprijs onderhandelen. Neem daarom als starter altijd een aankoopmakelaar mee, dit verdient u namelijk altijd terug.
Maak eerst uw financiën inzichtelijk
Voordat u een woning gaat kopen, is het belangrijk om de financiering te regelen. Omdat u als starter geen overwaarde van een bestaande woning heeft, is het beschikken over eigen geld noodzakelijk. Schakel daarom naast een aankoopmakelaar ook een financieel adviseur in. De financieel adviseur kan u helpen uw financiële situatie inzichtelijk te maken en daarmee zaken ontdekken die de hoogte van de hypotheek beïnvloeden. Denk hierbij aan een leaseauto, alimentatie, studieschuld, pensioenopbouw of toekomstige onderhoud van de woning. Allemaal zaken die de hoogte van een hypotheek beïnvloeden, en door starters vaak over het hoofd worden gezien. Door vooraf uw financiën inzichtelijk te maken, weet u wat u maximaal kunt bieden. Hiermee voorkomt u het risico op overbieden en een boete bij een onsuccesvolle hypotheekaanvraag.
Neem een tweeverdieners hypotheek
Heeft u een partner? Overweeg dan een tweeverdieners hypotheek. Hierdoor vergroot u namelijk de kansen op een succesvolle aankoop. Door samen een woning te kopen, kan er meer geleend worden. Voorheen telde het inkomen van de minstverdienende partner voor 80% mee bij de aanvraag van een hypotheek. De hypotheeknorm voor tweeverdieners is nu ruimer geworden. Wanneer u een hypotheek gaat aanvragen met twee inkomens, dan telt het laagste inkomen nu voor 90% mee. Door de hogere leennorm is de maximale hypotheek hoger.
Bespreek met uw financieel adviseur wat de mogelijkheden zijn. Meer lenen betekent ook meer risico’s. Leent u samen maximaal en valt het inkomen van een partner weg? Dan loopt u het risico de hypotheek niet te kunnen dragen.
Onderzoek de mogelijkheden voor een starterslening
Is uw maximale hypotheeklening lager dan de aankoopprijs van de woning? Maak dan gebruik van de starterslening. Om de kansen op de woningmarkt te vergroten, bieden 200 gemeenten een starterslening aan. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVN) is hiervoor verantwoordelijk. De starterslening is een aanvullende lening met gunstige voorwaarden bovenop uw hypotheek. Deze lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek. De starterslening is ook financieel aantrekkelijk. De lening is namelijk gebaseerd op uw huidige en toekomstige financiële situatie. Zo hoeft er de eerste drie jaar niet te worden afgelost of rente te worden betaald. Na 3, 6, 10 en 15 jaar kijkt de gemeente naar uw inkomen. Is deze genoeg gestegen? Dan gaat u rente betalen en aflossen.
Om in aanmerking te komen voor een starterslening, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is een van de voorwaarden dat u voor het eerst een huis koopt. Daarnaast moet het om eigen bewoning gaan. Verder moet u een NHG (Nationale Hypotheek Garantie) afsluiten. Ook mag u niet te veel eigen geld hebben.
Overwaarde koopwoning van ouders benutten
Als starter heeft u geen overwaarde. U koopt immers voor het eerst een woning. Uw ouders hebben wellicht wel een koopwoning met overwaarde. Door de stijgende huizenprijzen hebben ouderen met een koopwoning veel overwaarde opgebouwd. De mediane overwaarde is nu meer dan € 100.000,-. Hebben uw ouders een koopwoning met overwaarde? Dan kunnen ze deze aan u schenken of via een familiehypotheek lenen. Hiermee worden uw kansen als starter op de woningmarkt vergroot. De overwaarde kan via een verzilverhypotheek of opeethypotheek worden opgenomen. De koopwoning hoeft hiervoor dus niet te worden verkocht. Het opnemen, schenken of lenen van de overwaarde is voor beide partijen fiscaal en financieel aantrekkelijk. Het benutten van de overwaarde voor het aankopen van een woning, wordt door starters en ouders vaak over het hoofd gezien. Bespreek de financiële en fiscale voordelen met uw ouders en financieel adviseur.
Betaal als starter geen overdrachtsbelasting
Vanwege de krapte op de woningmarkt is het voor starters lastig om een eerste woning te kopen. De overheid neemt daarom maatregelen om de kansen op de woningmarkt voor starters te vergroten. Wie als starter per 1 januari 2021 een woning koopt, hoeft geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Doordat starters geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen, is er minder eigen geld nodig. Deze maatregel heeft dus als doel om de kansen van starters op de woningmarkt te vergroten.
Om recht te hebben op deze eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Als eerste moet u op het moment van aankoop tussen de 18 en 35 jaar oud zijn. Ook heeft u niet eerder van deze regeling gebruikt gemaakt. Als tweede mag de aankoopprijs niet hoger zijn dan € 400.000,- en wordt de woning uw hoofdverblijf. Door het schrappen van de overdrachtsbelasting voor starters, ontstaat er meer bestedingsruimte en worden de kansen op de woningmarkt vergroot.
Hbhousing
Vanwege de krapte op de woningmarkt is het voor starters lastig om een woning te kopen. Door een aankoopmakelaar en financieel adviseur in te schakelen, vergroot u als starter de kansen op de woningmarkt. Makelaardij Hbhousing is jarenlang actief in- en rondom Amsterdam. Hbhousing beschikt over een breed netwerk van financieel adviseurs, collega makelaars, beleggers en particuliere huiseigenaren. Hierdoor hebben wij direct toegang tot alle beschikbare koopwoningen in- en rondom Amsterdam. Neem voor het succesvol aankopen van uw droomhuis contact met ons op.