Algemene regels particulier woning verhuur

Als je tijdelijk naar het buitenland gaat, je woning te koop staat of als je een tweede huis hebt, kun je ervoor kiezen om je woning particulier te verhuren. Echter, er komt veel bij kijken voordat je hiermee kunt beginnen. Zo dien je bijvoorbeeld toestemming te hebben van de hypotheekverstrekker en krijg je te maken met verschillende regels omtrent woningverhuur. Sommige regels zijn algemeen, andere verschillen per gemeente. Welke regels voor jou van toepassing zijn, hangt af van verschillende factoren. Neem voor je gaat verhuren contact op met een lokale verhuurmakelaar. Hieronder de algemene regels voor het particulier verhuren van woonruimte.

1. De gemeente

Gemeenten hebben eigen regels omtrent de verhuur van woningen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er vergunningen nodig zijn voor de verhuur van je woning. Neem daarom altijd contact op met jouw gemeente om te achterhalen welke regels er gelden.

1.1 Tijdelijk of vast huurcontract

Er zijn verschillende regels van toepassing op tijdelijke en vaste huurcontracten. Bij tijdelijke verhuur moet de huurder bijvoorbeeld vertrekken na de afgesproken periode, terwijl dit niet het geval is bij een vast huurcontract of een doelgroepcontract. Daarnaast gelden er nog extra regels voor verschillende vormen van tijdelijke verhuur en verhuur aan doelgroepen.

1.2 Verhuur kamer

Voor de verhuur van kamers gelden aparte regels. Indien je een woning huurt, kun je er ook voor kiezen om een kamer te verhuren. Het is hierbij belangrijk om te checken of dit toegestaan is volgens het huurcontract en om toestemming te vragen aan de verhuurder.

1.3 Belasting en hypotheekrenteaftrek

Je betaalt mogelijk belasting over de huur die je ontvangt. Daarnaast kan de verhuur van je woning gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden en meer informatie hierover in te winnen bij de Belastingdienst.

2. Goed verhuurderschap

Vanaf 1 juli 2023 ben je als verhuurder verplicht om een schriftelijke huurovereenkomst op te stellen en de huurder te informeren over zijn of haar rechten en plichten. Daarnaast mogen verhuurbemiddelaars geen dubbele bemiddelingskosten vragen en kunnen gemeenten extra eisen stellen omtrent het onderhoud van de woning.

 2.1 Puntentelling

Je woning krijgt punten, bijvoorbeeld voor de oppervlakte van de woning, de voorzieningen, het Energielabel de WOZ waarde enz. Het totaal aantal punten bepaalt de maximale huur van je de woning. Hoe meer punten, hoe hoger de huur. Er zijn aparte tellingen voor zelfstandige woningen (eengezinswoningen en appartementen) en onzelfstandige woningen (kamers). Win advies in van een lokale verhuurmakelaar voor je de puntentelling gaat doen.

2.3 Vrije sector verhuren

Als het aantal punten van je woning bekend is, kun je de huurprijs van je woning bepalen.  Vraag niet meer huur dan het aantal punten dat je woning heeft. Is de maximale huur van je woning volgens de punten hoger dan € 808,06,47 (bedrag 2023)? Dan valt je woning in de vrije sector en mag je zelf de huurprijs bepalen. Onzelfstandige woningen (kamers) vallen niet in de vrije sector en voor kamers geldt daarom altijd een maximale huurprijs volgens het puntenaantal.

Bel mij terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.