Woning verhuren aan expats Tips

Woning verhuren aan expats

Het vestigingsklimaat voor multinationals maakt van Nederland een aantrekkelijk land voor expats. Vooral de betoverende grachten en de culturele verscheidenheid in Amsterdam, Den Haag, Amstelveen en Hoofddorp maken van Nederland een onweerstaanbare bestemming voor expats, oftewel expatriates – individuen die tijdelijk in het buitenland wonen en werken. Het groeiende aantal expats rondom de Randstad biedt particuliere verhuurders en beleggers kansen. Het verhuren van een woning aan expats is aantrekkelijk; het biedt namelijk meer zekerheid van inkomsten.

Meer zekerheid van inkomsten door aan expats te verhuren

Heb je een appartement of huis die je tijdelijk wilt verhuren? Dan is het verhuren aan expats een slimme keuze. Expats die in Nederland werkzaam zijn, hebben inkomsten en werkgarantie. Ze hebben namelijk een arbeidsovereenkomst voor enkele jaren. Het inkomen van expats is bovendien bovengemiddeld, het zijn vaak specialisten die vanwege de specifieke kennis worden aangenomen. Verder profiteren expats van de 30%-regeling. Deze regeling stelt expats in staat om 30% van hun belastbaar inkomen belastingvrij te ontvangen. Dit betekent dat expats meer te besteden hebben en daardoor hogere huurprijzen kunnen betalen. In sommige gevallen krijgen expats van de werkgever een huisvestingsbudget of betaalt de werkgever zelf de huur van de woning. Door als verhuurder of belegger aan expats te verhuren heb je meer zekerheid over huurinkomsten. Expats verdienen bovengemiddeld en hebben werkzekerheid. Je loopt als verhuurder minder risico’s op huurachterstanden.

Welke woningen zoeken expats?

Expats werken op projectbasis in Nederland. Daarom nemen ze alleen de benodigde spullen mee. Expats zijn daarom vaak op zoek naar een gemeubileerd huis of appartement, maar ook kale woningen zijn een optie. Omdat expats alleen de benodigde spullen meenemen, zijn gemeubileerde appartementen of huizen gemakkelijker te verhuren aan expats. Een gemeubileerde woning is namelijk direct bewoonbaar en biedt daardoor meer comfort. Gemeubileerde huizen of appartementen brengen ook meer op dan kale woonruimte. De kosten voor het interieur worden in de huurprijs opgenomen.

Huurvoorwaarden en contract

Bij het verhuren aan expats is het noodzakelijk om alles schriftelijk in het Engels en Nederlands vast te leggen. In het contract moeten de huurvoorwaarden en kosten staan beschreven. Hierbij kun je denken aan de looptijd, deze is doorgaans tussen de 6 en 24 maanden. Verder is de opbouw van de huurprijs belangrijk. Zo moet in het contract de kale huurprijs vermeld staan. Wat de extra kosten zijn. Of gas, water en licht inbegrepen zijn. En wie verantwoordelijk is voor de schoonmaak en onderhoud van de woning. Zet alle benodigde informatie in het contract en maak opnames van de staat van de woning. Zo heb je een dossier met alle relevante informatie.

Verzekeringen

Ga je aan expats verhuren? Dan is het belangrijk om naar de dekking van de verzekering te kijken. In sommige gevallen is het beter om de expat zelf een eigen inboedelverzekering te laten afsluiten. Denk hierbij aan jouw spullen en die van de expats. Hiermee is de schade voor de eigen spullen van de expat gedekt. Om eventuele schade aan eigen spullen te dekken, kun je een borgsom vooraf vragen. Is er schade? Dan verreken je dat met de borg. Ook kun je in het contract opnemen dat de expat verplicht is om een WA-verzekering af te sluiten. Zo zijn beide partijen goed verzekerd.

De ideale woning voor expats

Expats zijn doorgaans op zoek naar woningen die aansluiten bij hun levensstijl en behoeften. In steden zoals Amsterdam, Brielle, Almere of Zaandam zijn gemeubileerde appartementen en eengezinswoningen met moderne voorzieningen vaak in trek. Expats geven de voorkeur aan woningen die gunstig gelegen zijn ten opzichte van internationale scholen, zakelijke districten en recreatieve activiteiten. Buurten zoals De Pijp, Oud-West en Jordaan, maar ook Zuid en Westerpark, zijn populaire keuzes voor expats vanwege hun diversiteit aan voorzieningen en de nabijheid van het bruisende centrum.

Wet- en regelgeving bij het verhuren aan expats

Door jouw huis of appartement te verhuren aan expats heb je direct met regelgeving te maken. Zo heb je direct te maken met huurrecht. Hierin staan de regels en plichten voor huurder en verhuurder opgesteld. Denk hierbij aan huurbescherming. Verhuur je een woning zonder tijdelijk huurcontract? Dan heeft de huurder recht op bewoning voor onbepaalde tijd. Ook heeft het tijdelijk verhuren van je woning aan expats gevolgen voor de belasting. Als je als verhuurder actief taken verricht zoals incasseren van de huur en service verlenen, dan vallen de inkomsten uit verhuur in BOX 1. Je bepaalt dus belasting uit inkomsten. Zorg er daarom voor dat je het beheer van de woning uitbesteed. Je inkomsten vallen dan in BOX 3.

Tips bij het verhuren aan expats

Bij het verhuren aan expats is communicatie essentieel. Zowel voor de expats als voor de verhuurder moeten de voorwaarden duidelijk zijn. Hier zijn enkele tips om dit proces soepel te laten verlopen:

Duidelijke huurvoorwaarden: Zorg ervoor dat alle huurvoorwaarden duidelijk worden vastgelegd in het huurcontract. Dit omvat niet alleen de huurprijs en de duur van het huurcontract, maar ook afspraken over onderhoud, reparaties en eventuele extra kosten.

Contact: Heb zomin mogelijk zelf contact met de expat. Als je zelf service gaat verlenen, neem je actief deel aan het verhuren en vallen de inkomsten in BOX3. Zorg er ook voor dat alles wat je communiceert in het Nederlands en Engels is.

Onderhoud: Maak duidelijke afspraken over het onderhoud en leg de staat van de woning vast. Maak foto’s van het interieur en neem deze dus in het dossier op. Mocht er schade zijn, dan heb je bewijsmateriaal om het aan te tonen.

Professionele Begeleiding: Overweeg om samen te werken met een ervaren verhuurmakelaar die bekend is met het verhuren aan expats. Deze professionals kunnen je begeleiden bij het opstellen van huurcontracten, het selecteren van geschikte huurders en het afhandelen van eventuele juridische en administratieve kwesties. Je inkomsten vallen dan in BOX3.

Bel mij terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.