Regels voor tijdelijk verhuren van woonruimte

Als je jouw woning tijdelijk wilt verhuren omdat je er zelf tijdelijk niet woont of omdat de woning leeg staat, zijn er verschillende regels die tijdelijke verhuur mogelijk maken. Deze regels zijn landelijk, maar kunnen lokaal verschillen. Informeer altijd bij een lokale verhuurmakelaar voor je een particulier gaat verhuren. Hieronder de algemene regels voor het tijdelijk verhuren van woonruimte.

1. Huurcontract voor bepaalde tijd

Als je jouw woning tijdelijk wilt verhuren, kun je gebruikmaken van een huurcontract voor bepaalde tijd. Dit contract eindigt automatisch na de afgesproken periode van bijvoorbeeld 6 of 12 maanden. Voorwaarde is dat de verhuurder de huurder op tijd schriftelijk herinnert over het einde van de huur. Dat wil zeggen tussen drie maanden en een maand voor de afgesproken einddatum. Voor een zelfstandige woning is de afgesproken huurperiode maximaal 2 jaar, en voor een onzelfstandige woonruimte is dit maximaal 5 jaar. 

1.1 Opzegtermijn en verlenging van huurcontract voor bepaalde tijd

Als verhuurder mag je de huur niet tussentijds stoppen. De huurder mag de huur wel tussentijds opzeggen, met een opzegtermijn afhankelijk van de betaalperiode. Als het huurbedrag per maand wordt betaald, geldt een opzegtermijn van een maand met een minimum van 1 maand voorafgaand aan de opzegging. Als de huurder per 3 maanden of meer betaalt, geldt er een opzegtermijn van maximaal 3 maanden voorafgaand aan de opzegging. 

Verlenging van het huurcontract voor bepaalde tijd is mogelijk, maar dan verandert het huurcontract in een contract voor onbepaalde tijd (vast contract) en heeft de huurder volledige huurbescherming. Dit geldt ook als het eerdere huurcontract voor bepaalde tijd korter was dan het maximum aantal jaren, namelijk 2 jaar voor een zelfstandige woning en 5 jaar voor een onzelfstandige woning. Tijdens de coronacrisis waren tijdelijke huurcontracten tijdelijk verlengbaar vanwege maatschappelijke beperkingen waardoor huurders moeilijk een andere woning konden krijgen.

1.2 Tijdelijk verhuren (diplomatenclausule)

Als je tijdelijk afwezig bent door vakantie, werk of studie, kun je jouw woning tijdelijk verhuren via een diplomatenclausule. Hiermee maak je duidelijke afspraken met de huurder, bijvoorbeeld dat deze weer uit de woning vertrekt zodra je terugkomt.

1.3 Tijdelijk verhuren van woonruimte volgens de Leegstandwet

Het kan gebeuren dat je woning tijdelijk leeg staat, bijvoorbeeld omdat je het te koop hebt gezet en zelf al bent verhuisd, of omdat je van plan bent om het op termijn te slopen of renoveren. In dat geval is het mogelijk om je woning tijdelijk te verhuren volgens de Leegstandwet. Hieronder vind je meer informatie over de regels die hiervoor gelden.

Om je woning op termijn te slopen of renoveren, kun je bij de gemeente een vergunning aanvragen voor maximaal 2 jaar. Deze vergunning kan na afloop steeds met een jaar verlengd worden, tot een totaal van 7 jaar. Als je een te koop staande woning tijdelijk wilt verhuren, kan de gemeente je een vergunning verstrekken voor maximaal 5 jaar. De maximale duur verschilt per type woning en kun je terugvinden in onderstaande tabel.

Houd er rekening mee dat je na afloop van de tijdelijke huurperiode 5 jaar moet wachten voordat je dezelfde woonruimte opnieuw tijdelijk mag verhuren volgens de Leegstandwet.

Heb je de woning verkocht of gaat de renovatie beginnen? Dan kun je tussentijds opzeggen. Voor de verhuurder geldt een opzegtermijn van minimaal 3 maanden en voor de huurder 1 maand.

1.4 Verhuur van jouw woning aan toeristen

Wanneer je jouw (koop)woning wilt verhuren aan toeristen, moet je rekening houden met de verschillende voorwaarden die per gemeente kunnen gelden. Momenteel wordt er een nieuwe wet voor vakantieverhuur ontwikkeld die onder andere de meldings- en registratieplicht voor verhuur aan toeristen regelt.

Let op: huurders mogen hun woning niet onderverhuren aan toeristen, omdat hierdoor woonruimte aan de woningvoorraad wordt onttrokken. Als verhuurder van een huurwoning mag je wel een deel van je woning verhuren aan toeristen, maar alleen als je toestemming hebt van de verhuurder. Het is dus verstandig om hier vooraf afspraken over te maken.

Bel mij terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.